7 TIPS VOOR VEILIG ONDERWEG

Fietsen kan gevaarlijk zijn, vooral als het donker is. Ieder van ons heeft misschien wel eens de zin "Sorry, ik zag je niet" gehoord. Het minste wat je kunt doen om je veiligheid te vergroten is het volgen van een paar simpele regels. Hier volgen enkele tips die jou en je kind helpen om op straat veilig en zichtbaar te zijn.

1. Draag een helm!

Je bent toch geen kind? Je kunt fietsen, dus waarom zou je een helm dragen? MAAR… jij bent niet de enige op straat. Er gebeuren altijd ongelukken en misschien ben je niet de oorzaak van een ongeluk, maar je hebt geen controle over andere mensen en hun gedrag. Misschien is er iemand die te hard rijdt of iemand die hardloopt en naar muziek luistert en tegen je aanbotst. Het dragen van een helm kan dus een levensbesparende beslissing zijn, vooral voor kinderen die niet zo duidelijk zichtbaar zijn op straat als volwassenen.

2. Zorg dat ze je zien!

LICHTEN, LICHTEN, LICHTEN! Je kan niet genoeg licht hebben als het om fietsen in het donker gaat. Voorlicht, achterlicht, LED-lichten, signalerende vesten en LED-armbanden. Voel je je een vuurvliegje? Tja, beter een LED-feestje op de fiets dan spijt! En die lichten zien er trouwens geweldig uit! Hier volgen wat tips voor het uitzoeken van de juiste fietslampen voor je avondrit!

VOORLICHTEN (ook wel genoemd lichten om mee te zien)

Je hebt voldoende verlichtingsafstand nodig om mogelijke obstakels of gevaren te kunnen zien en voldoende tijd om veilig te stoppen. Vergeet je voorlichten niet. Heb je ze nog niet? Kijk hier naar onze.

ACHTERLICHTEN (ook wel genoemd lichten om mee gezien te worden)

Met deze lichten kunnen chauffeurs je in het donker zien. De knipperende lichten kunnen helpen om snel de aandacht van een chauffeur te trekken. Ja, dat knipperlicht-effect is iets wat je achterlicht absoluut moet hebben! Bekijk hier onze leuke DOFIX ROOD achterlicht voor fietsen

LED-signalerende vesten

Je bent waarschijnlijk gewend je hand uit te steken als je naar links of rechts afslaat. Dat is ouderwets! Je handen zijn niet goed zichtbaar in het donker. Er is nu een betere manier om te laten zien waar je rijdt dankzij de LED draadloze signalerende vesten. Ze zijn eenvoudig in gebruik tijdens het fietsen en worden ook in kindermaten geleverd. Bekijk hier ons draadloze DOFIX LED-reflecterend vest..

LED-armbanden

Fietsen is maar één een manier om de LED-armbanden te gebruiken. Dit accessoire is perfect als je gaat hardlopen of als je een wandeling maakt met je kinderen of als je in het donker bent. Deze LED-armbanden kunnen worden vastgemaakt aan de rugzak van je kind, aan de wandelwagen, aan handen en enkels of aan je fiets. Het voordeel van LED-armbanden is het LED-licht er binnenin, dat zelf licht uitstraalt en niet alleen licht weerkaatst.

Wil je goed gezien worden op straat? Profiteer van onze speciale kortingsaanbieding op onze BE SAFE or BE SEEN pakketten, met alles wat je nodig hebt om goed zichtbaar te zijn op straat!

3. Pas je aan het verkeer aan en wees voorspelbaar

Geen verrassingen, alsjeblieft! Niet midden op de straat springen, niet rechts inhalen, enz. Wees voorspelbaar en pas je aan. Dit is een voorbeeld waarin het de moeite waard is om je als een schaap te gedragen!

4. Luister niet naar muziek

Luisteren is een van de belangrijkste zintuigen als het om veiligheid tijdens het fietsen gaat. Geluiden en stemmen kunnen je waarschuwen als er gevaar dreigt. Misschien luister je graag naar muziek of naar podcasts en dat begrijpen we helemaal. Je kunt van allebei plezier hebben, je favoriete liedjes beluisteren en je bewust zijn van gevaar als je het volume een beetje lager zet. Het is slechts een kleine stap in de richting van je veiligheid.

5. Probeer voornamelijk op de fietspaden te blijven

Blijf op de plaats waar je hoort! Op de snelweg is het niet echt veilig, toch? Waarom zou je dus het risico nemen als er zoveel fietspaden in de buurt zijn? Gebruik ze zoveel mogelijk om het risico dat je met een auto wordt geraakt of een voetganger aanrijdt te verkleinen. Bovendien hoef je op fietspaden niet zo voorzichtig te zijn als op straat en kan je nog meer van je rit genieten!

6. Gehoorzaam borden en verkeerslichten

Niets is duidelijker dan dit advies. Gehoorzaam altijd de borden en de verkeerslichten. Hoeveel haast je ook hebt, het is het niet waard als je later spijt hebt. Er is geen excuus voor het niet volgen van de regels. Zorg ervoor dat je kind de betekenis van borden en verkeerslichten kent. Kinderen zijn klein en niet zo goed zichtbaar als volwassenen. Je kind goed onderwijzen is een van de beste veiligheidsmaatregelen die je kunt bedenken. Een andere maatregel is veiligheidsapparatuur zoals helmen, beschermers, LED-verlichting op de fiets, draadloze LED-knipperlichten en LED-armbanden

7. Rijd niet te dicht langs geparkeerde auto’s

Dit soort ongelukken gebeurt vaker dan je zou verwachten! Ze zijn misschien niet dodelijk, maar toch kunnen ze lelijke verwondingen veroorzaken, waardoor je een tijdje niet kan fietsen. Herinner je kinderen eraan om afstand te houden van geparkeerde auto's. Preventie verhoogt de veiligheid van je kind.

YJe ziet, er is niet veel voor nodig. Het zijn gewoon een paar regels voor betere fietsveiligheid. Begin met onze leuke kortingsaanbieding voor BE SAFE of BE SEEN pakketten met alles wat je nodig hebt om goed zichtbaar te zijn op straat! Zorg dat je fiets in orde is en ga in stijl de straat op.

Be safe. Be seen. DOFIX